miercuri, 23 aprilie 2014

Macarons...


Am folosit:
1 albus de ou - 36g
50g zahar tos
50g zahar pudra
50g faina de migdale (arahide, alune)
1 praf sare
colorant optional

Pentru crema de ciocolata:
2 galbenusuri
100g zahar
50ml lapte
100g unt
50g ciocolata amaruie

Faina am pregatit-o eu in blender. Am folosit migdale si arahide, prajite, dar nesarate. Am amestecat faina cu zaharul pudra si am cernut-o. Daca zaharul pudra e facut in casa se adauga 1 lingurita amidon.

Albusul de ou l-am lasat la temperatura camerei minim 12 ore, am adaugat un praf sare si l-am batut spuma. Am adaugat zaharul tos cate o lingura, am batut pana s-a facut o spuma tare si lucioasa, care face varf. Se poate adauga colorant, apoi se mai amesteca putin.

In spuma de albus am turnat faina de migdale amestecata cu zaharul pudra si am amestecat cu o spatula, pana s-a facut o crema lucioasa si usor curgatoare. Am facut o proba pe o farfurie, am turnat o lingurita de aluat, acesta trebuie sa se aseze frumos in 5 secunde. Daca nu se aseaza se mai amesteca putin.

Am pus compozitia intr-un posh si am format macarons de aproximativ 3 cm, pe hartie de copt. Am batut tava de masa de 2-3 ori, astfel se elimina aerul si se aseaza frumos. I-am lasat in tava la temperatura camerei, aproximativ o ora pana se usuca deasupra si nu se mai lipesc de deget. Acest timp poate varia in functie de umiditatea din aer.

Am incalzit cuptorul la 130grade cu ventilatie si i-am copt 17 minute. I-am lasat in tava sa se raceasca, apoi i-am desprins usor de pe hartia de copt.
Initial am incercat sa-i coc la 130 grade, apoi  am testat cuptorul si am observat ca iasa mult mai bine la 150grade timp de 7 minute pana se formeaza piciorusul, apoi inca 8 minute la 130grade (si acest timp poate varia in functie de cuptor)

Se umplu cu crema dupa preferinte, eu crema de ciocolata, merg foarte bine cu crema mai acrisoara, de fructe.  Cei mai inchisi la culoare sunt cu faina de migdale, cei din partea de sus sunt cu faina de arahide.

Pentru crema de ciocolata am frecat galbenusurile cu zahar, am adaugat laptele, am fiert crema pana s-a ingrosat putin, am adaugat ciocolata bucati si untul. Am amestecat pana acestea s-au topit, apoi am lasat crema la racit.

2 comentarii: